Haber

Egeli akademisyenlerin projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenmeye devam ediyor

Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü. Öğr. Gör. Üyesi Nuray Elibol başkanlığında, Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Serhat Bor ve grubunun dahil olduğu “Karın Şişkinliği/Genişliği Olan Hastalarda Semptomlar ve Çekirdek Kas Fonksiyonları Arasındaki İlişkinin Araştırılması (ABD)” başlıklı multidisipliner proje TÜBİTAK 1002 A-Fast Destek Modülü tarafından desteklenmeye uygun bulundu. . Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje grubunu tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

“Klinisyenler hastalığın tanı ve tedavisinde büyük zorluklar yaşıyor.” ABD’deki hastalık hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Nuray Elibol, “Karın Şişkinliği/Şişkinliği, klinisyenlerin teşhis ve tedavisinde büyük zorluk çektiği, çok yaygın bir hastalıktır. Hastaların yaşam kalitesinde önemli sorunlara neden olan bu hastalığın tanı ve tedavi sorunları nedeniyle art arda yapılan uygulamalarla hastalar sağlık sistemi üzerinde önemli bir yük oluşturmaktadır. Sağlık çalışanlarında hastalığa karşı yaygın bir önyargı; Hastalığın hemen hemen tamamı somatizasyon bozukluğu gibi psikiyatrik sorunlardan kaynaklanmaktadır. “Klinisyenler de bunun etkisiyle ABD’li hastalardan uzak durma eğilimindeler” dedi.

“Hastalığın sadece psikososyal değil fiziksel etkileri de var.” Projenin kazanımlarını anlatan Dr. Öğretim Üyesi Elibol, “Bu proje ile hastalığın sıkıntısının temel mekanizmasının psikososyal bir sorun değil, aynı zamanda fiziksel sağlığı tehdit eden bir durum olduğu gösterilecek. Diyabetli bireylerde çekirdek kas fonksiyonlarının ayrıntılı, çok yönlü ve objektif bir şekilde değerlendirilmesinin amaçlandığı projede olası sorunlar belirlenerek dünya literatürüne referans olacak bir çalışma gerçekleştirilecek ve Projenin sonuçları, savunma stratejilerinin geliştirilmesi için gereken ilk adımın atılmasına temel oluşturacak. “Türkiye’de bir ilk olan Gastroenteroloji ve Fizyoterapi işbirliğini içeren proje kapsamında, ABD’nin yaratacağı sorunlara karşı erken tedbirlerle hastalık gelişme veya ilerleme riskinin önüne geçerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Zamanla tedavi ihtiyacını en aza indirerek ve sağlık harcamalarını azaltarak” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

saraykent-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu