Haber

Erzincan’da işçilerin enkaz altında kaldığı madeni işleten Anagold Madencilik’in sicili kötü.

ErzincanSiyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin mahsur kaldığı madeni işleten Anagold Madencilik’in daha önce de siyanür kaçağı, kapasite artışı gibi birçok konuyu gündeme getirdiği ortaya çıktı.

Erzincan İliç’in Çöpler köyünde altın madeninin bulunduğu bölgede geniş bir alanda heyelan meydana geldi. Çok sayıda personel yeraltında kalırken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, bölgeye 9 ilden ekiplerin gönderildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “9 işçimize ulaşamıyoruz” dedi.

“SİYANÜR VE SÜLFÜRİK ASİT DAĞLARI ÇÖKÜYOR”

Olayın ardından Türk Tabipler Birliği’nden yapılan açıklamada, olayın siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: ” Erzincan İliç ilçesinde Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde siyanür ve sülfürik asit dağlarının çökmesi sonucu çok sayıda işçinin enkaz altında kaldığı bildirildi. Geçmişte siyanür sızıntısıyla gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmedi ancak kâr hırsıyla kapasitesi artırıldı ve TTB’nin de aralarında bulunduğu kuruluşların hukuki mücadelesine rağmen şirkete adli koruma sağlandı; “Yaşanan trajediye açıkça davetiye çıkardı.”

GEÇMİŞTE SİYANÜR SIZINTILARI OLMUŞTU

Amerikalı ve Kanadalı Anagold Mining ile Çalık Holding’in ortak olduğu Çöpler Altın Madeni’nde kullanılan siyanür borularının 2022 yılında patladığı ortaya çıktı. 16,4 milyon lira ceza kesilen maden, gerekli iyileştirmelerin ardından yeniden faaliyete geçti.

KAPASİTE ARTIŞLARI İLE ALANINI GENİŞLETTİ

Anagold Madencilik tarafından 2008 yılından bu yana işletilen Çöpler Kompleks Madeni, yıllar içerisinde kapasite artışlarıyla birlikte faaliyet alanını genişletmiştir. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) açtığı davalara rağmen proje iptal edilmedi.

UZMANLAR KÖLE TEHLİKESİNE KARŞI UYARIDA BULUNDU.

Daha önce siyanür sızıntısıyla gündeme gelen bu madenin yarattığı yıkıma karşı çalışan uzmanlar, uzun süredir çökme tehlikesine karşı uyarılarda bulunuyordu.

TMMOB: AFET GELİYOR DEDİK, GELDİ

TMMOB açıklamasında, “Felaket geliyor dedik, geldi.” İfadesi kullanıldı.

Açıklama şöyle: “Erzincan İliç Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan felaket, geleceğini söyleyen bir trajedidir. 6 Aralık 2023’te İliç’te açtığımız diğer iki davanın bilirkişi incelemesindeydik. Kapasite artırımı ve açık ocak işletme genişletmesi için Bakanlıkça verilen ÇED olumlu kararı ÇED gerekli değildir kararına karşı açtığımız davalardı İliç Çöpler Altın Madeni’nin kapatılıp rehabilitasyon çalışmalarına başlanması gerektiğini söyledik. Felaket geliyor dedi… Felaket geldi… Öncelikle işçilerimizin sağ salim kurtarılmalarını temenni ediyor, acil şifalar diliyoruz.Teknik ekibimizle bölgeye gitmek üzereyiz. hazırlıklar yapılıyor.”

Adli soruşturma başlatıldı, 4 müfettiş görevlendirildi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını duyurdu. Tunç, “Erzincan ilimiz İliç ilçesinde maden sahasında saat 14.30 sıralarında meydana gelen heyelan hepimizi derinden üzdü. Olayla ilgili İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı ve 4 Cumhuriyet Savcısı hakkında soruşturma başlatıldı. Erzincanlı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, enkaz altında kalan madenci kardeşlerimizin sağ salim kurtarılmalarını temenni ediyorum.” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende meydana gelen heyelan nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyoruz. Kazanın araştırılması için Bakanlığımıza bağlı 3 Başkomiser ve 1 müfettiş görevlendirilmiş olup, gerekli incelemeler yapılacaktır.”

MADEN ŞİRKETİNDEN İLK AÇIKLAMA: ACİL DURUM PLANIMIZI ETKİNLEŞTİRDİK

Heyelanın ardından madeni işleten Anagold Mining şirketinden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yaşanan olaydan dolayı büyük üzüntümüzü paylaşmak isteriz. Yaşanan bu trajik olaydan hemen sonra derhal bölgedeki çalışanlarımızla iletişime geçerek acil durum planımızı devreye soktuk ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil müdahale ekipleri ve AFAD birimleri, acil bildirimin hemen ardından olayın yaşandığı bölgede gerekli güvenlik tedbirlerini alarak, tüm müdahaleler için hızlı bir şekilde aksiyon aldı. Faaliyetlerimiz kapsamında bu zor günlerde hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımızla birlik ve beraberlik içerisinde hareket edeceğiz. “Bu trajik olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın bir an önce aydınlatılması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz. . Şeffaflık unsurumuz kapsamındaki gelişmeler hakkında her zaman gerekli mercileri ve kamuoyunu bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Kaynak: Haberler.com / Emre İliksiz – Sayfa 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu