Haber

Geleceğin mühendisleri, Türkiye’nin ilk hibrit enerji santralini ziyaret etti

Cengiz Holding’in iştiraki Kalehan Enerji’nin Doğu Anadolu’daki en büyük özel bölüm güç yatırımlarından olan ve Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın en büyük hibrit güç santralini de içeren hidroelektrik ve güneşten elektrik üretim tesisleri; Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi’nin tertibiyle 6 farklı üniversiteden 47 öğrenciyi ağırladı.

Türkiye’nin öncü sanayi şirketlerinden Cengiz Holding’in Özaltın Holding ile ortak iştiraki Kalehan Enerji’nin Bingöl’de bulunan Aşağı Kaleköy Birleşik Yenilenebilir (Hibrit) Elektrik Üretim Tesisi, Üst Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile Elazığ’daki Beyhan-1 Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara temsilcileri ve Elektrik Mühendisliği Kısmı öğrencileri tarafından ziyaret edildi. 18-20 Kasım tarihleri ortasında gerçekleştirilen ve yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin tüm süreçlerinin anlatıldığı programa, Ankara Bilim Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi ve TED Üniversitesi’nden 47 öğrenci katıldı.

ELEKTRİK ÜRETİMİNİN KADEMELERİNİ YERİNDE GÖRDÜLER

EMO Ankara tertibinde düzenlenen seyahatin birinci gününde Beyhan-1 Barajı ve HES İşletmesi’ni ziyaret eden öğrenciler, yetkililerden ayrıntılı bilgi alarak elektrik üretimini yerinde inceleme fırsatı buldu. Türkiye’nin en büyük şurası güce sahip dokuzuncu, özel bölüm tarafından işletilen barajlar içerisinde ise Türkiye’nin en büyük konseyi güce sahip ikinci HES projesi unvanına sahip Beyhan-1 Barajı ve HES’i gezen öğrenciler, 591 MW konseyi güce sahip tesisi yakından tanıdı.

Gezinin ikinci gününde Bingöl’de yer alan Aşağı Kaleköy ve Üst Kaleköy Barajları ve HES işletmelerini ziyaret eden öğrenciler, Aşağı Kaleköy Birleşik Yenilenebilir (Hibrit) Elektrik Üretim Tesisi’nde tıpkı merkezden hem güneş hem de sudan güç üretimi hakkında bilgi aldı. Murat Irmağı üzerinde yer alan ve 580 MW konseyi gücü bulunan hibrit santral, Türkiye’nin birinci asfalt çekirdekli barajı olma özelliğinin yanı sıra Türkiye’de özel kesim tarafından gerçekleştirilen en büyük heyeti güce sahip altıncı HES projesi durumunda. HES ve GES’ten oluşan, Türkiye’nin birinci hibrit güç santrali olan Aşağı Kaleköy Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne eklenen ve 200 bin panelden oluşan güneş gücü santraliyle 450 bin hanenin elektrik muhtaçlığını karşılayacak elektriği üretiyor.

Öğrenciler, Memleketler arası Büyük Barajlar Komitesi (ICOLD) tarafından “En İyi (Örnek) Proje” mükafatı alan Üst Kaleköy Barajı ve HES’i de yerinde inceleme talihi da yakaladı. Türkiye’nin en büyük konseyi güce sahip sekizinci, özel kesim tarafından gerçekleştirilenler içinde ise en büyük şurası güce sahip HES projesi olan Üst Kaleköy Barajı’nı da gezen öğrenciler, 634 MW konseyi gücü bulunan tesisin yöneticileri tarafından gerçekleştirilen sunumları ilgiyle izledi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu