Haber

İstanbul’da insan kaçakçılığı yaptığı tespit edilen 7 zanlı yakalandı

Türkiye’deki düzensiz göçmenleri para karşılığında Romanya’ya göndererek insan kaçakçılığı yaptığı tespit edilen kabahat örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda örgütün elebaşının da aralarında bulunduğu 7 zanlı yakalandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ile İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ve Çatışma Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmalar sonucunda, insan kaçakçılığının Irak kökenli suç örgütü liderliğinde gerçekleştirildiği belirlendi. Shorsh Jaafer Tahr Tahr, “George” kod adını kullanıyor.

Türkiye’deki düzensiz göçmenlerin deniz yolu ile insan onuruna yakışmayan ve hayatlarını tehlikeye atacak şekilde Karadeniz üzerinden 5 bin ile 7 bin dolar arasında veya avro ortasında değişen fiyatlar karşılığında Romanya’ya götürüldüğü belirlendi. .

Kaçakçıların faaliyetlerine ilişkin soruşturmalarda Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından “Hacı Ali Faik Kaptan” isimli teknede 26 Nisan 2022’de yapılan denetimlerde Özbekistan ve Kırgızistan uyruklu 2 kişi gözaltına alındı.

16 Mayıs 2022’de Romanya karasularında ‘Baby’ isimli teknede yapılan kontrolde 27 düzensiz göçmen ve 2 şüpheli, 9 Haziran’da yapılan denetimde ise 2 Afganistan ve 1 Somali olmak üzere 3 düzensiz göçmen yakalandı. Rumeli Feneri önünde “Dalyan Balıkçılık” adlı teknede 2022.

Ayrıca 20 Haziran 2022’de Romanya’ya giden bir gemide 28 düzensiz göçmen, 30 Haziran’da Şile Kurfalı Mahallesi’nde karadan 3 deniz mili açıkta başka bir teknede 58 düzensiz göçmen yakalandı.

Tüm bu hareketlerin “George” lakaplı Shorsh Jaafer Tahr tarafından organize edildiğine dair kuvvetli şüphelerin olduğunun belirlenmesinin ardından zanlının kullandığı cep telefonu hattının dinlenmesine karar verildi.

Yapılan müdahaleler sonucunda 13 Temmuz 2022’de Sarıyer Kısırkaya Mahallesi’ndeki ormanlık alanda kaçak yollardan Romanya’ya gitmek üzere yola çıkan 28 kaçak göçmen, orta yakalama işlemleri kapsamında yakalandı. Sistemsiz 8 göçmen, arka arkaya koruma altına alındı.

Düzensiz göçmenleri taşıyacak tekne bulunamadı

Türkiye’deki yabancı uyrukluların “İhsan Reis-2” isimli botla Romanya’ya götürülmesi için hazırlık yapıldığının tespiti üzerine işlem başlatıldı. Bu kapsamda teknenin 15 Temmuz’da Sarıyer Rumeli Balıkçı Barınağı’na, 16 Ağustos’ta ise Arnavutköy Karaburun Balıkçı Barınağı’na götürüldüğü belirlendi. Tüm aramalara rağmen söz konusu tekne bulunamadı.

19 Ağustos 2022’de 78 düzensiz göçmen ve bu kişilerin organizatörü olan 2 şüpheli olayın Romanya sınır polisi ekipleri tarafından yakalandı.

Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ilgili soruşturma dosyası kapsamında 10 Kasım 2022’de Arnavutköy Karaburun Mahallesi açıklarında 7 metre uzunluğundaki siyah lastik botla Romanya’ya gitmekte olan 18 düzensiz göçmen ve 2 şüpheli yakalandı. “George” adlı zanlının elebaşı olarak yaptığı hata örgütünün organizasyonu. .

Soruşturmanın tamamı kapsamında alınan yakalama tedbiri sonucunda dün eş zamanlı düzenlenen operasyonla aralarında suç örgütü elebaşısı Shorsh Jaafer Tahr Tahr’ın da bulunduğu 7 zanlı gözaltına alındı.

Şüphelilerin işlemleri devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu