Ekonomi

Pakistan, IMF programının tamamlanacağına dair güvence verdi

Pakistan Gelir ve Maliye Bakanı Ishak Dar, ABD’nin İslamabad Büyükelçisi Donald Blome ile yaptığı görüşmede, henüz ilerleme kaydetmeyen Uluslararası Para Fonu (IMF) programının tamamlanacağına dair güvence verdi.

Ulusal basında yer alan habere göre, başkent İslamabad’da bir merkeze gelen Bakan Dar ile Blome arasında gerçekleşen görüşmede, ABD ile Pakistan arasında karşılıklı çıkarları ve artan ikili ilişkileri ilgilendiren konular ele alındı.

Dar, Blome’a ​​hükümetin ulusal ve uluslararası mali yükümlülükleri karşılamaya yönelik pragmatik gelir ve gider planları hakkında bilgi verirken, şu anda ilerleme kaydetmeyen IMF programının tamamlanacağına dair güvence verdi.

Blome ise iki ülkenin sorunsuz ilişkilerden memnun olduğunu belirterek, İslamabad’ın ekonomik sürdürülebilirlik ve toplumsal refahı artırmaya yönelik politika ve programlarına duyulan güveni vurguladı.

IMF ile anlaşma

Pakistan, 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi için IMF ile anlaştı.

Temmuz 2022’de tekrar tartışıldı ve IMF toplam kredi tutarının 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını duyurdu.

Varılan anlaşma kapsamında IMF, şartların yerine getirilmesi halinde Pakistan’a 1,17 milyar dolarlık kredi vereceğini açıkladı.

Merkez Bankası döviz rezervleri 4,3 milyar dolar

IMF nezdinde Pakistan ile 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerde henüz ilerleme kaydedilmedi.

IMF, Pakistan’dan vergi tabanını artırmasını, ihracat sektöründeki imtiyazlarına son vermesini ve enerji fiyatlarını yükseltmesini talep ediyor.

Nominal gayri safi yurtiçi hasılası 350 milyar dolar olan Pakistan, Merkez Bankası’nın Şubat ve Mart 2023’te iki Çin bankasından kredi takviyesi yapmasının ardından 4,3 milyar dolarlık döviz rezervine sahip.

Pakistan, Mayıs ve Haziran aylarında ödenmesi gereken 3,7 milyar dolarlık dış borcunu geri ödemek zorunda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu