Ekonomi

Piyasalarda gözler ABD enflasyon verilerinde

ABD’de Merkez Bankası Fed’in faiz kararını etkileyen en kıymetli bilgilerden biri olan enflasyon istatistikleri bugün açıklanacak. Türkiye saatiyle 16:30’da duyurulması beklenen veriler öncesi piyasada gözler sonuçlara çevrildi.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Bloomberg anketine göre ekonomistlerin medyan beklentisi enflasyonun yüzde 8,2’den yüzde 7,9’a düşeceği yönünde. 53 ekonomist gıda ve enerji hariç TÜFE’nin ise yüzde 6,6’dan yüzde 6,5’e gerilemesini bekliyor.

HT Bloomberg’in aktardığına nazaran, Fed’in güvercin üyelerinden Chicago Fed Lideri Charles Evans, bilgiler üst taraflı olsa da sıkılaşma temposunun yavaşlatılmasını gerektiğini belirtti. Güvercin kanadında görülen Minneapolis Fed Lideri Neel Kashkari ise Fed’in gevşeme döngüsüne başlamasını konuşmak için erken olduğu görüşünde. Richmond Fed Lideri Thomas Barkin, Fed’in enflasyonu yüzde 2 maksadına düşürmek için ne gerekiyorsa yapacağını ve işlerin kendi akışında düzelmesini beklemeyeceğini söyledi.

FED LİDERİ NE DEMİŞTİ?

Fed, son toplantıda siyaset faizini üst üste dördüncü defa 75 baz puan artırmış, Fed Lideri Jerome Powell da enflasyonu düşürmek için faizleri gerektiği kadar yükseltmeye hazır olduklarını lakin bunu daha küçük boyutta artırımlarla yapabileceklerini söylemişti. Powell “Faiz artırımlarını sonlandırmayı düşünmek için çok erken” demiş ve faiz artışlarının suratını yavaşlatmanın sonraki toplantılarda uygun olabileceğini tabir etmişti.

FED’DEN NE BEKLENİYOR?

Enflasyonda düşüş gerçekleşirse Fed’in aralık ayında faiz artırım büyüklüğünü 75 baz puandan 50 baz puana indireceğine dair beklentiler güçlenecek.

Araştırmalara nazaran yüzde 54’lük beklenti 50 baz puanlık artış, yüzde 46’lık beklenti ise 75 baz puanlık artış yapılacağı tarafında.

ABD’de ara seçimlerinde Demokratların beklenildiği kadar kötü bir performans göstermemesi pay piyasalarında risk iştahının düşmesine neden oldu.

Bugün ABD’de açıklanacak enflasyon bilgilerinin piyasaların istikameti üzerinde belirleyici olacağını aktaran analistler, yurt içinde ise işsizlik oranı ve haftalık para ve banka istatistiklerinin takip edileceğini bildirdi. ABD’de 16.30’da haftalık işsizlik müracaatları, 22.00’de ise ekim ayı federal bütçe istikrarı açıklanacak. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu