Sağlık

Sanal ikizler meme kanseri rekonstrüktif cerrahisinde devrim yaratıyor

Sanal ikizler meme kanseri rekonstrüktif cerrahisinde devrim yaratıyor

Her yıl ekim ayında “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerle, dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen ve en önemli ölüm nedeni olan kanser türü olan meme kanseri konusunda farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 19 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor. Meme kanseri sıklıkla mastektomi (memenin ameliyatla alınması) gibi karmaşık tıbbi tedaviyi gerektirir. Rekonstrüktif cerrahi çoğu zaman ağrılı ve uzun bir süreç olabilir. Ancak dijital dönüşüm ve teknolojik yenilik çağında, kişiye özel rekonstrüktif cerrahi de dahil olmak üzere sağlık hizmetlerinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Daha etkili ve minimal testlerin yolu açıldıkça, meme kanseri tanısıyla karşı karşıya kalanlar için yeni bir umut doğuyor.

Tüm bu gelişmelerin ışığında Dassault Systèmes, 3DEXPERIENCE platformu ve 3DEXPERIENCE Lab ile kanser tedavisi ve hasta bakımının dönüşümünde kritik bir rol oynuyor. Sanal ikizler, kişiselleştirilmiş rekonstrüktif cerrahi operasyonları mümkün kılmakla kalmıyor, aynı zamanda oyunun kurallarını değiştiren teknolojilerin geliştirilmesine de olanak sağlıyor. LATTICE MEDICAL, MATTISSE cihazı ile tek operasyonda hastanın kendi yağ dokusunun 3D baskılı biyolojik olarak emilebilen implant ile yenilenmesiyle gerçekleştirilen meme rekonstrüksiyon ameliyatının öncüsü oldu. Dassault Systèmes’in 3DEXPERIENCE Lab programına yeni eklenen LATTICE MEDICAL, hasta odaklı çözümler tasarlamak, üretimi büyütmek ve klinik geliştirmeyi hızlandırmak için 3DEXPERIENCE platformunu kullanacak. Geçtiğimiz yıl şirket, Gürcistan’ın Tiflis kentinde MATTISSE implantını kullanarak ilk rekonstrüktif ameliyatı başarıyla gerçekleştirdi. Bu operasyon, meme rekonstrüksiyon cerrahisine yaklaşımı önemli ölçüde geliştirerek sağlık teknolojisi inovasyonunda bir dönüm noktası oldu.

Tıbbi uzmanlar ile teknolojik yenilikçiler arasındaki iş birliğinin etkisi, dünyanın ilk tamamen simüle edilmiş 3D radyoterapi odası olan bir başka 3DEXPERIENCE Lab ürünü olan VORTHEx Projesi’nde de görülüyor. Fransa’daki Hartmann Enstitüsü ile işbirliği içinde başlatılan bu proje, bireyleri hastalıkları boyunca desteklemek ve tedavi sırasında kaygıyı azaltmak için en son teknolojiyi kullanıyor. Bu sayede hastalar tedavi süreci başlamadan sanal olarak süreci deneyimleyebilmektedir. 3 boyutlu simülasyon; Oda, robotik kol, hasta konumlandırma ve seans koşulları ve adımları dahil olmak üzere tedavinin teknik yönlerini ve prosedürlerini gerçekçi bir şekilde yeniden oluşturur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kahramankazanhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu