Haber

Sol örgütler Yunanistan’da ABD karşıtı miting çağrısı yaptı

Yunanistan’daki sol örgütler, komşu ülkeye resmi ziyarette bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i eleştiri ve protestolarla karşıladı. Yunan solu, ABD’nin Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki pozisyonunu ve Ukrayna savaşında izlediği yolu gözden geçirmesini talep etti.

Yunan devlet kanalı ERT’de yer alan habere göre, Türkiye’nin ardından Yunanistan’ı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, öğle saatlerinde başkent Atina’da ana muhalefetteki İlerici İttifak (SYRIZA) Genel Başkanı Alexis Tsipras ile bir araya geldi. Yunanistan-Türkiye ilişkileri ve Ukrayna’daki gelişmeleri ele aldı.

“SAVAŞ DAHA FAZLA GERGİNLİĞE NEDEN OLUR”

Çipras, Rusya-Ukrayna savaşının “Türkiye’nin NATO’nun güney kanadında artan saldırganlığı ve rekabeti ile Türk-Yunan ilişkilerinde daha fazla gerginliğe yol açtığının” altını çizerek, ABD’nin bölgedeki rolünün Yunanistan’a silah satmak ve yapmakla sınırlı olmadığını sözlerine ekledi. ihlallerin ardından açıklamalar Türkiye’ye hoşgörü bildirileri göndermekle sınırlı kalmayacağını da belirtti.

“ABD, uluslararası düzeyde vurguladıkları ilkelerle (yani, Yunanistan’ın toprak bütünlüğü ve adalarının toprak bütünlüğünü diğer ülkelerle savunma hakkı) tutarlı iki açık kırmızı çizgiyle, Türkiye’yi bu diyaloğu ilerletmeye zorlamada oynayacağı kritik bir role sahiptir. askeri varlığı),” dedi Tsipras. söz konusu. SYRIZA lideri, “Yunanistan’ın bölgenin yeni mimarisinde bir enerji ve ekonomik sütun olarak rolünü, barış ve istikrarı güçlendirecek şekilde, karşılıklı yarar temelinde çok düzeyli Yunan-Amerikan stratejik işbirliğini geliştirmenin önemini vurguladı. .”

Tsipras, Türkiye’de bugün itibarıyla 42 bin 310 kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından ortaya çıkan dayanışma ve iş birliği dinamiğinin, kıta sahanlığı/münhasır ekonomik bölge konusunda Lahey’e çağrıda bulunarak anlamlı bir şekilde teşvik edildiğini de ifade etti. Uluslararası hukuk temelinde diyalog. Yunan bağlantılarında yeni bir dinamik yaratmak için kullanılması gerektiğini kaydetti.

‘YUNANİSTAN’A UKRAYNA ÜZERİNDE BASKI YAPMAYIN’

Aynı zamanda, ‘Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) kararları temelinde, garantiler ve işgalci askerler olmaksızın adil ve uygulanabilir bir çözüm bulmak amacıyla müzakerelerin yeniden başlatılması için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini’ belirtti.

Ukrayna ile ilgili olarak ABD yönetimine seslenen Tsipras, “ilkeleri, jeopolitik konumu ve karşı karşıya olduğu tehditler temelinde, mücadelesinde Ukrayna halkıyla nasıl dayanışma gösterileceği konusunda her ülkenin kendi seçimine sahip olduğunu” sözlerine ekledi. SYRIZA başkanı ‘bu konuda Yunanistan’a baskı yapılmaması gerektiğini’ ilan etti.

BAŞKENT ATİNA’DA ABD EKSEN KİRALAMA HAZIRLIKLARI

Çipras’ın mesajları ve dolaylı eleştirilerine paralel olarak, Yunanistan’daki sol örgütler bu akşam Atina’nın Propylaea Meydanı’nda savaş karşıtı bir miting düzenliyor. MERA 25 partisi mitinge katılım çağrısında bulunarak, “Ukrayna’daki savaş bir yıldır sürüyor ve ABD ve NATO savaşın sona ermesinden başka bir şey istemediklerini her gün kanıtlıyor.”

Mitinge katılan diğer sol örgütler de konuyla ilgili açıklamalarında, ‘Blinken’in Atina ziyareti, Yunan kapitalizminin Ukrayna’daki savaşa ve ABD-AB-NATO arasındaki emperyalistler arası çatışmanın tüm cephelerine artan katılımına işaret ediyor. ve Rusya-Çin’.

Örgütler ayrıca, “Savaşın tırmandırılmasına her iki taraf da onay verdi. Avrupa emperyalist güçleri bu yönde sıraya giriyor, bunların başında Ukrayna’ya tank göndermeye hazırlanan Almanya geliyor. Öte yandan Rus emperyalizmi değil. sadece Donbass bölgesini işgal etmeye kararlı görünüyor, ama aynı zamanda buradaki yetkililerin hedeflerine ulaşmaya çalıştığını da belirtiyor. Amacının Odessa ve Moldova’ya kadar uzanmak olduğunu açıkça ilan ediyor. Blinken, Rus emperyalizmiyle daha geniş bir savaş bağlamında, NATO’nun bütünlüğünü sağlamak ve İsveç ve Finlandiya’yı saldırı örgütüne dahil ederek genişlemesini teşvik etmek.”

Yunan halkından ‘bu oyunların geçmesine izin vermeyin’ diyen sol örgütler, ABD hükümetini de Türkiye-Yunan ilişkilerinde izlediği çizgiden dolayı eleştirdiler.

karacabeyajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu