Haber

Esnaftan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a EYT mektubu: Prim gün farkı Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilik yaşı (EYT) düzenlemesi kapsamında esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlik sorunlarının da çözülmesi gerektiğini belirtti.

PALANDÖKEN’DEN ERDOĞAN’A MEKTUP

TESK’ten yapılan yazılı açıklamaya göre Palandöken, esnaf ve sanatkarların EYT düzenlemesine dahil edilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazdı. Palandöken mektubunda, şu ana kadar norm birliğinin sağlanamaması nedeniyle esnaf ve sanatkarların EYT’den yararlanamadığını, esnafın 9 bin iş gününde emekliye ayrıldığını bildirdi.

“ANAYASA’NIN EŞİTLİK İLKESİNE UYGUN SÖZLEŞME”

Palandöken şu değerlendirmelerde bulundu; “SSK’lılar 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş emekli oluyor, kadınlar aynen yine yararlanıyor ama esnaf ve sanatkar olunca 9 bin gün oluyor. Ortadaki prim gün sayısı değerli. •Sosyal devlet unsurları ile ayrım yapılmaksızın bire bir karşılaştırma.Esnaf da bu haktan faydalanmalı.Yani çalışanlar 5 bin prim gün ile emekli olurken, esnaf ve sanatkarlarımız 9 bin prim gün ile emekli olabilecekler. • Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı farkı Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. EYT yönetmeliği kapsamında bu farkın giderilmesi gerekmektedir.”

EMEKLİLİK ŞARTLARI EŞİT OLMALIDIR

Norm ve standart birliğinin sağlanması için emeklilik şartlarının eşitlenmesi gerektiğini savunan Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü; “2000 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur’a kaydı olamayan esnafa bu süreden yararlanma imkanı tanınmalıdır. 2,5 milyon kişinin kullandığı EYT’den esnaf ve sanatkarlar yararlanmalıdır. Cumhurbaşkanımız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin “Esnafımızın mağduriyetinin çözümü için EYT’den açıklama bekliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu