Haber

Eyyam-ı Bahur sıcakları Cizre’de etkili

Eyyam-ı Bahur sıcakları Cizre’de etkili

ŞİRNAK Afrika sıcaklarının Türkiye’yi terk etmesiyle başlayan Eyyam-ı bahur ve Basra sıcakları Şırnak’ın Cizre ilçesini de etkisi altına alırken, aşırı sıcaklar vatandaşları evlerine mahkûm etti.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde gün içinde 50-55 dereceyi bulan sıcaklık esnafın çalışma saatlerini de etkiledi. Yurdun dört bir yanında etkili olan Basra sıcağı, Cizre’yi bir ateş kazanına çevirdi.

Serin, klimalı ortamlarda dinlenirler

Cizre ilçesinde gün içinde 55 dereceyi bulan hava sıcaklığı esnafın çalışma saatlerini de etkiledi. Kepenkleri kapatıp evde dinlenen esnaf, akşam saatlerinde işbaşı yapıyor. Türkiye genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle vatandaşlar gündüz saatlerini evlerinde geçirirken, akşam saatlerinde esnaf kepenklerini açıyor. 12.00-17.00 saatleri arasında sokak ve caddelerin boşaldığı ilçede hayat adeta duruyor, vatandaşlar bu saatlerde evlerinden ve klimalı ortamlardan çıkmıyor.

Geceleri parklara akın ediyorlar

Gündüzleri evlerinden çıkmayan Cizreliler, akşam saatlerinde Dicle Nehri kıyısındaki çay bahçelerine ve parklara akın ediyor. Günün bunaltıcı havasının stresini aileleriyle birlikte Dicle Nehri kenarında atmaya çalışan vatandaşlar, gece geç saatlere kadar parkta kalıyor. Karaduman abi Cizre’nin son yıllarda en yüksek hava sıcaklığına sahip olduğunu belirterek; “Son iki haftadan beri burası çok sıcak. Burada her yaz sıcak oluyor ama bu yaz çok sıcak oluyor. İnsanlar dayanılmaz hale geldi ve dışarı çıkmamanızı tavsiye ederim. Çünkü gündüz esnaf kepenklerini kapatıp dinleniyorlar. serin yerler. Vatandaşlar bu saatlerde dışarı pek çıkmıyor. Akşam havalar serinlediğinde esnaf kepenklerini açıyor ve vatandaşlar gelip alışverişlerini yapıyor” dedi. Esnaf Fıramens Ertene, “Hava sıcak olduğu için dışarıda kimse yok. Ya dükkanımızdaki klimanın altında serinliyoruz ya da evlerimizde dinlenip dışarı çıkamıyoruz. Gündüzleri dışarıda çok az insan görüyorsunuz. Çünkü Havalar çok sıcak ve esnafın yarısı kapandı.”

Hava sıcaklığının 55 dereceye ulaştığı ilçede ekmek için çalışan personel ilkel yöntemlerle gölgelik yaparak çalışmaya çalışıyor. Cizre’de hava sıcaklığının 50 dereceyi geçtiğini belirten sıva ustası Süleyman Mungan; “Ekmek parası ve maddi sıkıntılardan dolayı çalışmak zorunda kalıyoruz. Cizre’de hava sıcaklığı bazen 55 dereceyi geçiyor, bazen işimizi yapıp şemsiye kullanarak ekmeğimizi kazanmaya çalışıyoruz” dedi.

Sokaklar gündüzleri boş, geceleri ise hareketli.

Yurt genelinde etkili olan çöl sıcakları nedeniyle gündüzleri boş olan Cizre sokakları, akşam ve geceleri cıvıl cıvıl oluyor. Gündüzleri evlerine kapanan kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı, yediden yetmişe, akşamları ise Dicle Nehri kıyısındaki parklara akın ederek bu parklarda geç saatlere kadar dinlenip eğleniyor. . Gündüzleri evlerine kapanan bazı çocuklar, aşk sokağı üzerindeki süs havuzlarında oynayarak hem serinliyor hem de eğleniyor.

haber-kesap.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu