Haber

Hopa’da Hayalet Ağı Temizleyen Dalgıçlar Parçalanmış Bir Gemi Batığı Buldu

Artvin’in Karadeniz kıyısındaki Hopa ilçesi açıklarında hayalet ağları temizleyen dalgıçlar, yaklaşık 50 metre derinlikte parçalanmış bir gemi batığı buldu.

Bölgedeki balıkçılar, Hopa açıklarında hasara ve balık ölümlerine neden olan hayalet ağların Karadeniz Dalgıçlar Spor Kulübü’nden temizlenmesini talep etti.

Bunun üzerine kulüp, Hopa Liman Başkanlığı’ndan gerekli izinleri alarak bölgede çalışmalara başladı.

Kulüp bünyesindeki dalgıçlar, 5 kilometrelik alanda hayalet ağ arama ve temizleme çalışmaları sırasında parçalanmış gemi batığıyla karşılaştı.

Yapılan inceleme ve görüntüleme sonucunda yaklaşık 1,5 metrelik kısmı kuma gömülü olan ve hayalet ağlar nedeniyle adı öğrenilemeyen geminin bir modülünün 53 metre uzunluğunda olduğu belirlendi.

Karadeniz Dalgıçlar Spor Kulübü, kalıntıların bulunduğu batığa ilişkin Hopa Liman Başkanlığı’na rapor sundu.

“Geminin buhar kazanlarını bulduk ve görüntülerini aldık.”

Kulüp Lideri İstek Birkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, batık tespitinin ardından grup halinde denizden yaklaşık 2 mil açıkta araştırma yapılacak alana giderek çalışmalara başladıklarını söyledi.

Denize dağılmış geniş bir gemi batığı bulduklarını belirten Birkan, sözlerine şöyle devam etti:

“İlk başta geminin arkasını bulduk. 53 metre uzunluğunda, 11 metre genişliğinde. Derinliği 50-55 metre arasında değişiyor. Önceliğimiz batığının adını bulmaktı ama her tarafı ağlarla kaplıydı. Bunun adını tespit edemedik. Geminin buhar kazanlarını bulup fotoğraflarını çektik.” söz konusu.

Birkan, enkazın içindeki malzemeleri henüz tespit edemediklerini belirterek, “Enkazın yaklaşık 1,5 metresi deniz tabanında gömülü ama 4-5 metre kadarı dipten yükseklik olarak görünüyor. Birkaç yerden girebildik. Çünkü her yer ağlarla kaplıydı ama herhangi bir işaret bulamadık.” “Enkazın öncelikle bu ağlardan temizlenmesi gerekiyor.” söz konusu.

Başkan Yardımcısı Erdinç Turanlı, batığı bulunan 5 dönümlük alanda çok sayıda hayalet şebekenin bulunduğunu belirtti.

Bölgede 10 tondan fazla hayalet ağ bulunduğunu ve bunların deniz yaşamını etkilediğini kaydeden Turanlı, “Geminin adını ve kargosunu ancak hayalet ağlar kaldırıldıktan sonra öğrenebiliyoruz. Ancak çok sayıda hayalet ağ var.” Ağlardaki ölü balıkların sayısı deniz yaşamını olumsuz etkiliyor. Çalışmaların bir an önce başlatılması gerekiyor.” dedi.

Kulüp üyesi endüstri dalgıcı Zafer Koçal, birçok balıkçının ağlarının batık yakınlarında zarar görmesinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Bölgede “hayalet ağlar” olarak adlandırılan ağlara yönelik keşif dalışı planladıklarını ve üçüncü dalış denemelerinde batıkla karşılaştıklarını belirten Koçal, batıkla ilgili ekip kurduklarını ve çalışmaların sürdüğünü belirtti.

mucur-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu