Ekonomi

Xiaomi SU7 modeliyle elektrikli araç pazarına giriyor, hisseler %7 arttı

Çin’in beşinci büyük akıllı telefon üreticisi olan Xiaomi, ilk elektrikli araç modeli SU7’nin yakında teslim edilmesiyle elektrikli araç (EV) pazarına gireceğini duyurdu. Şirket Salı günü yaptığı açıklamada, yeni aracı bu ay teslim etmeye başlayacağını ve Çin’de rekabetçi ve hızla büyüyen otomobil sektörüne gireceğini açıkladı.

Xiaomi’nin elektrikli araç alanına gireceği haberi yatırımcıların coşkusuyla karşılandı ve şirketin hisseleri sabah işlemlerinde %7 artış gösterdi. SU7 için lansman etkinliğinin 28 Mart’ta yapılması planlanıyor ve bu noktada yeni EV’nin fiyatının açıklanması bekleniyor.

Xiaomi, SU7 için sipariş almaya hazır 29 şehirde 59 mağaza ile Çin genelinde bir varlık oluşturdu. Bu hamle, Çin EV pazarının Ocak ve Şubat aylarında satışlarda %18’lik bir artışa tanık olduğu ve 2023 boyunca yaşanan %21’lik büyümeyi yakından takip ettiği bir zamanda geldi.

Ancak pazarın zorlukları da yok değil. BYD gibi liderlerin zayıflayan iç talep karşısında tüketicileri çekmek için fiyatları düşürmesiyle bir fiyat savaşı yoğunlaştı. Xiaomi’nin pazara girişi, öncelikle durgun talep gören bir sektör olan akıllı telefonlara odaklanan iş portföyünü çeşitlendirmek için stratejik bir hamle olarak görülüyor.

Aralık ayında Xiaomi’nin İcra Kurulu Başkanı Lei Jun, Tesla ve Porsche’nin elektrikli araçlarının hızlanmasını geride bırakabileceğini iddia ettiği “süper elektrikli motor” teknolojisiyle övünen Speed Ultra 7 (SU7) sedanını duyurdu. Otomobilin işletim sisteminin Xiaomi’nin popüler telefonları ve diğer elektronik cihazlarıyla entegrasyonunun şirketin mevcut müşteri tabanını cezbetmesi bekleniyor.

Xiaomi’nin elektrikli araçlarının üretimi, devlete ait BAIC Group’un bir birimi tarafından yıllık 200.000 araç kapasitesine sahip Pekin’deki bir fabrikada gerçekleştirilecek. Xiaomi, önümüzdeki on yıl içinde otomobil endüstrisine 10 milyar dolar yatırım yapmayı taahhüt ederek, arz fazlası endişeleri nedeniyle yetkililerden onay alan Çin EV pazarına yeni giren birkaç şirketten biri oldu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

akorenhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu